اصلیترین تفاوت بین یک پمپ گریز از مرکز، شعاعی و محوری بودنش در جهتگیری است.
پمپهای سانتریفیوژ را میتوان براساس نوع کارایی نیز دستهبندی و تفکیک کرد. بهطور مثال برخی از پمپها بهعلت نوع پروانهای که دارند، تنها برای جابهجایی سیالهای تمیز مانند آب، مورد استفاده قرار میگیرند.
1- پمپهای سانتریفیوژ شعاعی
این پمپها هر دو جهت افقی و عمودی را دارد. هر دوی این جهتها مزایای منحصر به فردی دارند. در جهت افقی، سهولت دسترسی به اجزای داخلی، از مزایایی است که باعث شده این نوع پمپ طرفدار زیادی داشته باشد.
طراحی این پمپها به شکلی است که اجازه حرکت مایعات از داخل به خارج را میدهد. مایع پمپ شده از طریق لولهکشی پایین دست، تحت فشار قرار گرفته و از آن خارج میشود. طراحی این پمپها به گونهای است که موجب تسهیل جریان حرکت به بیرون میشوند. استفاده از پروانه در این نوع پمپ سرعت جریان رو به بیرون را افزایش میدهد.
پمپهای سانتریفیوژ شعاعی در فشارهای بالا با دبیهای کم کاربرد دارند.
در این نوع پمپ، فشاری که به سیال وارد میشود فقط از طریق نیروی سانتریفیوژ بهدست میآید. سیال نیز غالباً از راه توپی وارد پمپ پروانه میشود و همچنین به صورت شعاعی به خارج از پمپ جریان پیدا میکند.
2- پمپهای سانتریفیوژ محوری
وقتی سیال به موازات شافت پمپ جریان پیدا کند، به آن پمپ جریان محوری گفته میشود. تولید جریان در این پمپها از طریق حرکت پیشرانه پرههای پروانه صورت میگیرد. پمپهای گردش آب از این نوع پمپها هستند.
نحوهی عملکرد و انتقال مایع در این مدل پمپ به این شکل است که سیال به صورت موازی از دهانه ورودی وارد محفظه شده و با همان جهت، یعنی به صورت موازی، به سمت مسیر خروجی هدایت شده و در نهایت نیز از قسمت خروجی به بیرون پرتاب میشود. از پمپ سانتریفیوژ محوری در فشار و دبی متوسط به منظور انتقال و جابهجایی سیالات مورد استفاده قرار میگیرد.
3- پمپهای سانتریفیوژ جریان مخلوط
وقتی جریان سیال، مخلوطی از دو جریان شعاعی و محوری باشد، به آن پمپ جریان مخلوط گفته میشود. در واقع جریان بین پمپ نوع شعاعی و محوری مبادله میشود. این ساختار میتواند از طریق افزایش مناسب فشار، دبی بالا را کنترل کند.
در این مدل پمپ، نیروی سانتریفیوژ و نیروی تیغهها باهم جریان فشار آب را ایجاد میکنند و تخلیه سیال نیز بهصورت شعاعی و محوری انجام میشود.