فرایند تولید گاز اکسیژن به روش PSA
مراحل اصلی فرایند جداسازی جذبی PSA در شکل بالا نشان داده شده است. در ادامه به شرح هر مرحله می پردازیم:
مرحله اول افزایش فشار هوای محیط از طریق کمپرسور: در این مرحله که همان مرحله فشردهسازی هوا و آمادهسازی اولیه است، هوای محیط به کمپرسورهای هوا انتقال یافته و فشار آن تا حد مشخص افزایش مییابد (تا حدود 8 الی 9 بار).
مرحله دوم عبور هوای فشرده از درایر جهت خشک سازی: هوای فشرده شده پس از عبور از درایر (خشک کن) و تله آبگیر، درصد بالایی از رطوبت و روغن معلق موجود در خود را از دست می دهد.
مرحله سوم عبور هوای فشرده از برج کربن فعال: از آنجایی که علیرغم فیلتراسیون هوای فشرده ممکن است هنوز مقداری از قطرات روغن و رطوبت در هوا موجود باشد، با عبور هوا از میکروفیلترهای سری شده موجود در برج کربن فعال (جاذب کربن فعال) رطوبت و روغن باقی مانده آن کاملا جذب شده و هوایی کاملا خشک، تمیز و فشرده به ستون های دستگاه اکسیژن ساز می شود.
مرحله چهارم مخزن ذخیره هوای فشرده: هوا پس از طی مراحل آمادهسازی، وارد مخزن ذخیره می گردد. مخزن هوای تعبیه شده در اینجا حجم هوای لازم برای ژنراتور PSA را کنترل نموده و این جریان را پایدار می کند.
مرحله پنجم ژنراتور یا مولد گاز اکسیژن: برای تولید اکسیژن هوای فشرده وارد مخزن ستون حاوی ماده جاذب زئولیت پر شده از زئولیت موسوم به ZMS (Zeolite Molecular Sieve) میشود. در حین عبور هوا از ستون حاوی ماده جاذب زئولیت، مولکول های نیتروژن و دیگر ناخالصی های موجود در هوا جذب ماده جاذب می گردد؛ ولیکن گاز اکسیژن جذب نشده و از ستون خارج می گردد. عملیات جذب تا زمان تکمیل ظرفیت جذب زئولیت ادامه مییابد. به محض اینکه زئولیت توسط مولکول های جذب شده اشباع گردید، مخزن دوم حاوی زئولیت شروع به کار کرده و مخزن تحت فشار اول احیاء می شود. عملیات احیای زئولیت با کاهش فشار گاز انجام میشود. کاهش فشار مخزن زئولیت منجر به دفع گازهای جذب شده به زئولیت میشود. پس از احیای زئولیت، عملیات جذب مطابق فرایند قبلی ادامه پیدا میکند.
مرحله ششم ذخیرهسازی اکسیژن: اکسیژن تولیدی در کپسول های جمع آوری اکسیژن جمع آوری می شود. در واقع، مخزن ذخیره اکسیژن سبب می گردد تا جریان مداوم و پایداری از اکسیژن با خلوص بالا فراهم گردد.