شرکت زاگرس کمپرسور ایرانیان با تکیه بر دانش فنی موسسین و پرسنل خود با هدف طراحی و ساخت انواع کمپرسورها و چیلرهای مبتنی بر تبرید تراکمی تاسیس شده است؛ و با ساخت تجهیزاتی که برای اولین بار در ایران تولید میشوند، توانست در زمره شرکتهای دانشبنیان قرار گیرد؛ همچنین تاکنون توانسته به برندهای شناخته شده داخلی و کشورهای همسایه خدمات ارائه دهد. در این مطلب توضیح میدهیم درایر صنعتی چیست و ویژگیهای آنرا مورد بررسی قرار میدهیم.
درایر صنعتی چیست؟
شرکت زاگرس کمپرسور ایرانیان با تکیه بر دانش فنی موسسین و پرسنل خود با هدف طراحی و ساخت انواع کمپرسورها و چیلرهای مبتنی بر تبرید تراکمی تاسیس شده است؛ و با ساخت تجهیزاتی که برای اولین بار در ایران تولید میشوند، توانست در زمره شرکتهای دانشبنیان قرار گیرد؛ همچنین تاکنون توانسته به برندهای شناخته شده داخلی و کشورهای همسایه خدمات ارائه دهد. در این مطلب توضیح میدهیم درایر صنعتی چیست و ویژگیهای آنرا مورد بررسی قرار میدهیم.
درایر صنعتی چیست؟
وجود رطوبت موجود در هوا، باعث آسیب رساندن به کمپرسورها و سایر دستگاهها میشود. درایر (خشککن) دستگاهی است که رطوبت موجود در هوای فشرده را از بین میبرد.
در هر محیطی، همواره مقداری رطوبت وجود دارد؛ حتی در هوای خشک هم یک رطوبت حداقلی وجود دارد. میزان رطوبت معمولا با دما در ارتباط است؛ به اینصورت که هرچه دما بیشتر باشد، میزان رطوبت موجود در هوا نیز بیشتر است. در این بخش وظیفه درایر صنعتی چیست؟ کاهش این رطوبت برعهده درایر صنعتی است.
خشک بودن هوای فشردهای که در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد، از پارامترهای مهم برای محافظت از دستگاه است.
بهصورت کلی سه نوع رطوبتگیر در بازار موجود است:
پرفشار
کم فشار
ترکیبی
مدل پرفشار و کم فشار در ساختار خود دارای دو برج سیلیکاژل هستند و مدل ترکیبی، علاوهبر این دو برج، سیستم سردکننده هم دارد.
هوای موجود در محیط، با عبور از مواد رطوبتگیر داخل برج، رطوبت خود را از دست داده و در انتها بهصورت هوای خشک از سیستم خارج میشوند.
انواع درایر
درایر تبریدی: این مدل از درایر از کاربردیترین خشککنها در صنایع است. پیش از این، در مطلب دیگر، به صورت مفصل توضیح دادیم درایر تبریدی چگونه عمل میکند. در این بخش به ذکر این نکته مهم بسنده میکنیم که درایر تبریدی، بهدلیل ساختار سادهای که دارد، کارکرد بسیار آسانی داشته و در مبحث مهم و پرزحمت تعمیر و نگهداری نیز، باید گفت این دستگاهها معمولا بهندرت احتیاج به تعمیر پیدا کرده و تعمیرات آنها در مقایسه با دیگر درایرها آسانتر و کمهزینهتر است. از درایر تبریدی در بسیاری از کمپرسورها از جمله کمپرسور پیستونی و اسکرو استفاده میشود. از جمله تفاوتهایی که در این کمپرسورها میتوان به آن اشاره کرد، نحوه نصب درایر تبریدی در آنها است.
درایر جذبی: درایر جذبی از مهمترین انواع درایر صنعتی بهشمار میرود که در بسیاری از کسبوکارهای صنعتی از آن استفاده میشود. این نوع درایر پیچیدگی بیشتری نسبت به نوع قبلی داشته و دارای دو برج است که هرکدام از آنها با مواد جاذب رطوبت پر شدهاند. این مواد که دارای تخلخل هستند، ذرات رطوبت را در خود محبوس کرده و بهعلت فشردگی زیادی که در این خلل و فرجها وجود دارد، باعث از بین رفتن ذرات رطوبت محبوس شده میشوند.
درایر صنعتی، در خط هوای فشرده، پس از کمپرسور و تله آبگیر قرار میگیرند و از چند طریق رطوبت موجود در هوا را از بین میبرند.
جداسازی رطوبت به این صورت است که بعد از فشرده شدن هوا و حذف ذرات بزرگ آب از آن، هولی فشرده وارد درایر میشود. در ادامه دمای هوای فشرده کاهش پیدا میکند و با استفاده از مواد رطوبتگیر، رطوبت آن گرفته میشود.
همانطور که در مطالب قبل نیز گفته شد، معمولا برای بهتر انجام شدن این فرآیند، در خط تولید هوای فشرده از میکروفیلتر و تله آبگیر استفاده میشود.
نکات مهم در خرید درایر صنعتی چیست؟
نوع لوازم جانبی یا ابزارهای پنوماتیک استفاده شده در کنار سیستم هوای فشرده
چگونگی تغییر این پارامترها مطابق با شرایط محیطی یا برنامه های کاربردی
دما و سطح رطوبت مورد نیاز برای کاربرد مورد نظر
حجم هوا و حداکثر فشار مورد نیاز
کاربرد هوای فشرده تولیدی
بیشترین دمای محیط
فشار کارکرد دستگاه
نقطه شبنم دستگاه
دمای هوای فشرده
عوامل ذکر شده در بالا، از مهمترین پارامترهای انتخاب درایر است. همچنین برای اطلاع یافتن از انواع درایر و نحوه کار آنها، متناسب با نوع کاربری خود، میتوانید بهصورت رایگان، با کارشناسان فنی ما در زاگرس کمپرسور ایرانیان در ارتباط باشید.
چرا زاگرس کمپرسور ایرانیان
شرکت زاگرس کمپرسور ایرانیان با تکیه بر دانش فنی و سوابق درخشان موسسین و پرسنل کلیدی خود با هدف طراحی و ساخت انواع کمپرسورها و چیلرهای مبتنی بر تبرید تراکمی تاسیس شده است.
واحدهای تولیدی این شرکت با مساحت بالغ بر 10.000 متر مربع واقع در شهرک صنعتی شمس آباد (تهران) شامل واحد تولید، طراحی مهندسی، تحقیق و توسعه، کنترل کیفیت و کنترل پروژه است. واحد تحقیق و توسعه (R&D) این شرکت متشکل از پرسنل متخصص و برترین نخبگان دانشگاهی و صنعتی در مقاطع دکتری و کارشناسیارشد بهصورت مستمر در حال توسعه محصولات و افزایش کیفیت آنها بوده و هدف رقابت با رقبای اروپایی در سطح منطقه و صادرات به کشورهای همسایه را دنبال مینماید. هدفی که با صادرات به کشورهای ارمنستان، عراق و سوریه آغاز گردیده و به یاری خداوند متعال به تعالی خواهد رسید.
این شرکت با تکیه بر توان فنی و طراحی و ساخت تجهیزاتی که برای اولین بار در ایران تولید میشوند، توانست در زمره شرکتهای دانشبنیان قرار گیرد.